21 Haziran 2007 Perşembe

Blog ve Amacı

Amacımız şudur: Üniversite tercihi yapacak olan kardeşlerimizi aydınlatmaktır. Halen Sabancı Üniversitesi'nde okumakta olan arkadaşlarımızın sorunlarını duyurmaktır.

Amacımız şu değildir: Hiçbir şekilde bir kurumu, kuruluşu, kişiyi küçük düşürmek, kötülemek veya aşağılamak DEĞİLDİR.
Üniversite bireylerine, Üniversitenin kurumsal kimliğine, Üniversitenin birimlerine sözle, yazı ile veya elektronik haberleşme ortamları üzerinden (telefon, e-posta, haber grupları, web, v.b.) saygı ilkelerini ihlal edecek şekilde incitici, küçük düşürücü, yanıltıcı veya uygunsuz sözlerle zarar verecek davranışlarda bulunmak veya hakaret etmek DEĞİLDİR. (Disiplin yönergesi 3.3.d)



***************************************
2011-2012 ÖĞRENİM ÜCRETİ
30.000 TL

4 KİŞİLİK ODA ÜCRETİ
3.900 TL (KİŞİ BAŞI)

2 KİŞİLİK ODA ÜCRETİ
7.000 TL (KİŞİ BAŞI)
***************************************



2008-2009 ücretleri
http://www.sabanciuniv.edu.tr/tr/?ogrenci_kabul/ucretler_2008_2009_akademik_yili.html

2009-2010 ücretleri
http://www.sabanciuniv.edu.tr/tr/?ogrenci_kabul/Akademik_Yili_Ucretler.html

öğrenim ücretine %10 zam (2.500 TL)
2 kişilik yurt odasına %40 zam (1900 TL)
4 kişilik yurt odasına %50 zam (1200 TL)

Kaba hesapla 1 öğrencinin yıllık masrafı,
27.500 TL eğitim
6.800 TL yurt (2 kişilik oda)
1.000 TL kırtasiye
500 TL servis
5.400 TL yemek
700 TL yurt depozitosu
TOPLAM: 41.900 TL

Aylık 400 TL'de cep harçlığı desek;
9x400=3.600 TL

TOPLAM: 45.500 TL yapar

Bu toplamlara her sene %15 zam gelse (ki geliyor)
1. yıl 45.500 TL
2. yıl 52.325 TL
3. yıl 60.000 TL
4. yıl 69.000 TL
5. yıl 79.350 TL

TOPLAM: 306.175 TL (minimum)

Bu okuldan mezun olan öğrenci aylık 5.102 TL maaş ile 60 ay çalışırsa (5 yıl) okula ödenen parayı ekarte ediyor.

Siz aylık 5.102 TL'yi çocuğunuzun eğitimine ayırabilir misiniz?
Cevabınız "Evet" ise gönderin evladınızı :)

Ya da bu 300.000 TL ile çocuğunuza iş kursanız (İstanbul'da bile) para basarsınız. Faize koysanız bile muazzam getirisi olur.

67 yorum:

reaper dedi ki...

Sabancı Üniversitesi'nde çok duyduğum bir söylenti var. Holding okuldan elini çekmiş deniyor. İnanmak istemiyoruz ama okuldaki tutarsız fiyat artışları, burs kesintileri, en ufak şeylerde bile küçük hesaplarla kar etme çabası bizi bu söylentiye inanmak mecburiyetinde bırakıyor. Öğrenciler ise buna çok tepkili ve tepkilerini dile getirmekten çekinmiyorlar.

Adsız dedi ki...

Okul her şeye para almaya başladı. Yurt fiyatları neredeyse 2 katına çıktı. Yemek fiyatları o kalitesiz yemekler için anormal derecede yüksek. Geçen dönem bir dersin kitaplarının fiyatları toplamı 1 milyarı geçiyordu. Her yurtta bulunan; çok geniş olan depoların kullanımı için bile para alınıyor. Transkript parası anormal vs vs. Tamamen şirket yönetimi biçiminde yönetilmeye başlanıldı okul; gelecek olan kişiler bunu göz önüne alsınlar; her şey için söğüşlenmeye hazır olsunlar. Zaten, 2-3 yıl sonra okulun adı-sanı kalmayacak bu düşüş ve gidişat ile birlikte; yeni gelenlere tavsiyem; bu okulu tercih ederken iyi düşünsünler; daha iyi alternatifler var bence.

Adsız dedi ki...

Bence Koç Üniversitesi daha güzel. Bi Sabancılı olarak..

En azından yemekleri güzel :)

Adsız dedi ki...

Yemeklerin kötü ve pahalı olması, yurtlardaki haksız yerleştirmeler ve yurt odaları için aşırı ücret artışları, depolara getirilen ücretlendirme ve sınırlama, otoparkların yetersiz olması ve araç pullarına çok fazla miktarlarda zam yapılması, çalışma odalarının yetersizliği, laptopların eski-yetersiz olması, internet bağlantısındaki problemler, servis saatlerinin yetersiz olması spor salonu ve dia nın açılış kapanış saatleri, ders seçimlerinde yaşanan köşe kapmaca oyunları, eğitim ücretinin fazla olması, ders kitaplarının çok pahalı olması, bursların yetersiz olması-burs kesintileri-bursların zamanında verilmemesi...

İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Yazmayı unuttuğum şeyler vardır. Lütfen tamamlayın arkadaşlar.

Başak Boz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
iyaan dedi ki...

Başakcım evet haklısın, Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden birinde okuyoruz. Sunduğu imkanlar hemen hiçbiryerde yok gibi.

Ancak benim dileğim, üniversitemizdeki bu güzel imkanların ileriki senelerde de sürmesi, bu imkanlarda kısıtlamalara gidilmemesi.

Ayrıca, üniversite yönetimi bizi ilgilendiren kararları aldığı zaman en azından bir açıklama yapabilir. Aslında kararları birlikte alsak en güzeli olur ama ben onu geçtim artık. Bir açıklama ya, zor olmasa gerek...

Örneğin, yurt ücretleri çok fazla arttı. Neden peki? Nedenini açıklasalar ne kaybedecekler ki? Okulun paraya mı ihtiyacı var? Var desinler anlayalım bizde. Ekonomik olarak çok zor durumdayız desinler, eyvallah diyelim. Aslında maddi olarak bir sıkıntı çekeceğine inanmadığım bir yer burası. Arkasında SABANCI markası olduğu sürece de inanmam buna. Holding okula artık para vermiyor mu da ücretler artırılıyor? Olabilir, tamam ama bize söylesinler bunu bir zahmet. Üniversite idaresi açıklama yapmadığı sürece milletin kafasındaki "Neden?" sorusunu silemezler. Yurt ücretini 10 kat artırsalar sonra da "paraya ihtiyacımız var" desler yine olmaz tabii. Demek istediğim; öğrenciyi mağdur etmeden, okulun da ihtiyacı olduğu kadar artırılsın.

Bahsettiğim sadece ekonomik sorunlardan birkaçı. Bunun daha servis saatleri var, yemek olayı var.. Var da var.. Yavaş da olsa tüm bu sorunlar çözülür umarım.

astronash dedi ki...

Blog'unuz hayırlı olsun. Umarım sesinizi duyurup, sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Sizleri benzer içeriğe sahip http://inonuu.blogspot.com/ sayfasında da görmek isteriz.

Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Yurt görevlilerinin "bağış" amacıyla sen yokken odana gelip yan masadan yükte hafif pahada ağır olan duran kol saati ve parfümü almaları. Nedense gerçekten bağış için bırakılan dosya, kağıt gibi değersiz şeyleri ellememeleri.

Adsız dedi ki...

İyi eğitimini anlamsızlaştıracak kadar kötü yönetilen bir üniversite.
Tabiki kötü yönetim ile kasıt bilimum durumu öğrenciden para çıkarmak için kullanmak.

Adsız dedi ki...

4. yılım okulda...egitim ve imkanlar konusunda hic bir sıkıntımız yok. muhtemelen de istanbul icinde bizim kadar bu konuda piskin olucak kimse de yoktur. yurt ortamımızda son derece guzel. bu da hıc bır yerde yoktur.
smdı kotulenıcek seyler var elbette ki, ama bu da bızım okula has bsy herhalde kı kotuluyoruz ama daha ıyısını ısrarla yapmaya calısan ınsanların bulundugu bır yer oldgunun kanıtıdır bu da...

evet 4 yıl evvel daha ıyıydı hersey. cunku az kısıydık. smdı daha kalabılıgız, otopark sorunumuz var, yemekler ortalama gunluk 15 ytl falan tutuyor. kalıtesı daha ıyı olmak zorunda cunku buraya mahkumuz bu konuda.

yurt atamaları, cıkması her sene kabus olur. cunku okul alt yapısını buna gore kurmamıstı, yanı ogrencı artısına paralel olarak yurt yapılmadı. yenı yurtlar ne kadar rahatlatıcak bılmıyoruz henuz.

ayrıca 4 kısılık oda yazarsın 4 kısıyı 4 farklı odaya koyar 2 hafta oda ıcın ugrasırsın , evet bu her sene olur.

yemek konusuna gelınce, gercekten okulda kı yemeklerın kalıtesınn artırılması gerekır. zıra, okula mahkumuz yemek konusunda... ama soylenıldıgı kadar skayetcı olmamak gerek. bu aralar bır moda oldu bu okulun herseyıne kızmak. evet yemekler daha ıyı olmak zorunda, fıyatına gore kalıtesı dusuk. ancak sole soleyım, 3 tabak yemek + meyve yaklasık 7,5-9 ytl arası tutar. hesabını yapın artık.

ulasım konsunda, luzumsuz bır zam yapıldıgı ıcın elestırılır hep. evet haklılık payı var, cunku sacma sapan servıs saatlerı var haftasonu. hafta ıcı oglen kabus. gec kalma olasılıgı cok yuksek. ancak, mesela kadıkoy 4 ytl. taksım 5. zam gelıcektır, bence bu fıyata zam gerekmez ya neyse... nerdeyse 50 km gıdılen bır yol ıcın 5 ytl cok dııl aslında. haftasonları ıcın saat duzenlenmesı yapılmak zorunda.

bır de taksım ve kadıkoy servıslerı merkezler dısında da alternatıf noktalarda bırakmalı ogrencılerı.

yurt fıyatlarına yapılan zammı anlamak mumkun dııl, ogrencı sayısı da artıcak zaten. ustelık yenı yapılan yurtlar 2 kısılık, 2 katı para demek. sacmalık, bu resmen cat pat ısleyen bır sısteme para akıtmak demek. zam yapılması hata.

koli ucretlı falan denılmıs, kolıyı haberlesme servısı verıyor. kolı+kolı bandı yaklasık 4 ytl. bunu okulda ozel oalrak calısan bır fırma duzenlıyor, evet belkı fazla ama kımse bundan sıkayet etmek zorunda dııl.. zıra kolını getırebılırsn kendın, ya da kabul edersın 4 ytl vermeyı.

aktıvıteler ıcın okuldan para almak cok cok zor. ancak okulun ısmını basında duyurucaksın da suydu buydu seklınde bı suru teferruatı var.
spor takımları okuldan destek gormek ıcın -keza kluplerde- resmen aglamak zorunda...

bu konuda dedıkodular soyle:
okulun ılk yonetım kadrosu degıstı, yenı gelenlerın bı nevı kemer sıkma polıtıkasının urunu bu...dogru olabılr. bılınmez...

ayrıca, luzumsuz bır ugrasmamazlık, dıkkate almamazlık var ıdarı kadroda ...zıra, sorununu cozmek ıcın n tane farklı kısının kapısında aglaman gerekbılıyor. hatta sozun ozu burada ıslerın yurumesı ıcın aglamayan bebege meme verılmez mantıgı ısler.

okuldakı ogrencıler cok cıddı bu tıp ıdarı sorunları cozmek ıcın, ancak ıdare ıle ıletısıme gecıldıgınde oyle bır konusulur kı sen ustune para vermek ıstersın:) ıkna edılırsın.
sonra yenı ogrencıler gelır, heyecanla konusrular falan...

cozulmesı mumkun tum sorunlar, hemencecık olmasa da cozulur bır sekılde...


ben gerek okulun ogrencı profılı ıcın olsun, gerekse okulun 4 yıl ıcındekı genel tutumu olsun o kadar oyle gozune gozune bır para yuvası havası gormedım. sorunlar her yerde oldugu gıbı burada da var.. ancak bır cok arkadsaımdan duydugum uzere, baska okullarda bır takım uc kagıtlarla para gercekten kaldırılıyor, en azından bız de kazık yedıgımız de bunu bılerek yıyoruz:)

sozun ozu, okulumu sevıyorum. evet dezavantajları var, polıtık durumu, ıdarı sorunları, pek az olan akademık sorunlar, calısan personelle olan sorunlar vs...
ancakk, polıtık sorunları dısındakı tum sorunları gereklı aglamayı gostererek cozmekte mumkun. ha tabı, cozulmedı durumlar da ne oluyor? cok saglam kufur edıyosun. ettgınle kalıyorsun.
ancak barız bı sekıdle bogazıcı, 7tepe, koc, ıtu, bılkent, bilgi vs gıbı okulladakı arkadaslarımla karsılastırdıgımda bızım ogrencılerın cok daha ıyı oldukları asıkar, bu da egıtım kalıtesı konusunda -son yılda bır dusus yasansa da gelen ogrencı profılı ve sayısına baglı olarak- barız bır artı demek. buna eldekı ımkanlar, yurt hayatı, arkadas ortamı gıbı seyelrı ekleyınce , bıraz ınsan kaybdınce degerını anlıyosun, eldeyken fark etmıyosun falan dıyor.

evet cıddı sorunlarımız var, ama baska yerlelre karsılastırıldıgında butun bu sorunları cozmek hepımızın elınde ve bu sorunlar dısında da gercekten rahat bır ogrencılık yasıyoruz.
not:acık hava basketbol sahasını tekrar yapmaları da gerekıyor bu arada! ve evet dersler fazla agır, kafayı yeme noktasına gelıyorsun sabahlaya sabahlaya...bu da gulun dikeni diyelim...

Adsız dedi ki...

:)

Adsız dedi ki...

yönetimindeki mantıksız insanlar ve sorumsuz, duyarsız öğrenciler yüzünden okulun kalitesi gün geçtikçe düşüyor..

Adsız dedi ki...

mezun olacagim icin coook mutluyum vala.. Sabanci yazacaklara tavsiye OSSde, yazmayin..

Adsız dedi ki...

Genel olarak yazılanlara bakılınca, gözden kaçırılan nokta şu bence. İlk girenlerdenim bu okula; şu anda hala okulla bağlantım sürüyor. İlk 3 seneki okulun 'öğrenci dostu' politikası yok artık. İnsan sayısı artışı ile birlikte, idarenin öğrenciden uzaklaşması da başladı. Okulun gidiş yönü; ismini yazmaya gerek duymadığım; 'baba parası ile artistlik yapan' insanların gittiği, dejenere ve öğrencinin enayi yerine koyulduğu okullar yönünde. Memnun olan vardır, olmalıdır da; akademik olarak, eskisi gibi olmasa da hala oldukça iyi bir kadroya ve sisteme sahibiz; evet. Fakat sadece akademik kadrodan dolayı diğer şeyler göz ardı edilemez. Okul uzak ve öğrenci mahkumsa başarılı olmak için bu okulda kalmaya; bu durumda her türlü olanak mümkün olan en kaliteli ve en ucuz biçimde sağlanmalı.
Ayrıca yukarıda bir yerlerde bir arkadaş koli ücretinden bahsetmiş. Bahsedilen şey kolinin kendisinin ücretli olması değil; saçma bir biçimde depolara koli koymanın ücretli olması.

Adsız dedi ki...

benim bu sene ilk senemdi SU da. gerçekten, yemek ve ulaşım üyük problem oluyor. bunun dışında idare ile ilgili sorunlarda arkadaşlar sonuna kadar hakılılar. okul bence saçma bi tutum içinde. ama kendi düşündükleri, saçma diye nitelendirdiğim şeye sizi bir şekilde ikna edebiliyorlar.
ben klüp çalışmalarında kaynak sağlanması konusunda da problemler yaşanıyor. klüplerin bütçeleri açıklanmıyor diye biliyorum klüp başkanlarına bile, ancak bir aktivite teklifi ile gittiğinizde kasanızda para var veya yok diye bir cewapla karşılaşıyorsunuz. bu nedenle bir gezi yapamamıştık biz bu sene.

eğitim açısından, SU gerçekten türkiyede parmakla gösterilcek bir üniversite, ancak çalışmayan adamın işi olmadığını düşünüyorum. yan gelip yatılcak biyer arayan arkadaşlara tavsiyem, Sabancı yı kafanızdan çıkartın. hatta sabancıya gelceklere de, uykulu geceleri kafanızdan çıkartın demek zorundayım.
yurtlar gerçekten oldukça iyi. bu standartlarda yurt fazla bulunmaz bence. odaların dizaynı falan bence gerçekten başarılı ancak aldıkları para bana da biraz fazla geliyor.

Fiyatlardaki artış, okulun kar politikasındaki değişme falan felan diye açıklanıyor. birçok okulda hazırlık okulununun fiyatları bölümlerden düşükken SU da aynı, sebep: sabancı farkı :))
kazık sokcaklar yaa, bu kazıklardan yemeye alışıyorsunuz bir süre sonra. yediğiniz yemeğin kalitesine bakında, o parayı hak etmediklerini anlayabiliyorsunuz gerçekten. okul bu kadar çok yerden öğrenciyi söğüşlemesine rağmen, bir havuz talep edildiğinde, kaynak yok diyorlar. bu kaynaklar nereye gittiğini ben bilmiyorum. bilen warsa bni de aydınlatsın lüften.
gelcek arkadaşlar, sabancı iyi üniversite ama süprizlere de hazırlıklı olun. en büyük sorununuz yemek olucak. pizza sölemekten 10 kilo almış biri olarak, kötü yemeklere kendinizi hazırlayın derim.
tercih sürecinde başarılar diliyorum..
hayırlı akşamlar..

iyaan dedi ki...

Önemli bir sorunu yazmayı unutmuşuz arkadaşlar, zaman zaman deri fabrikasından gelen o mis gibi kokular.

1 ay kadar önce, o en son fena bastıran vardı bi tane hani, Gürsel otoparktan A4'e kadar binaların içinden geçerek gittim. Sadece öğrenciler değil, çalışanlar da eli ağzında binaların içine koşuyordu :D

Tmm, bu konuda okulun yapacağı çok birşey yok kabulümdür. Bu sorunun çözülmesini de beklemiyorum zaten. Okula yeni gelecek arkadaşlara mesajımdır, hayvan ölüsünden beter kokularla yaşamayı öğreneceksiniz burada :D

Adsız dedi ki...

Geldiğiniz okulu ilk yılın sonunda tanıyamıyorsanız, 2. yılınızda "niye buraya geldim ki" diyorsanız, 3. yılınızda "öf bitse de kurtulsak" dedirtiyorsa; bilin ki bir Sabancı mensubusunuz.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

bütün arkadaşlara katılıyorum, yukarıda yazılan tüm sorunlar gerçektir. okulun eğitim kalitesi her ne kadar yeterli olsa da akşam odanıza gelip mail box ınıza her bakışınızda okuldaki yeni bir uygulama yüzünden para ödemeniz gerekriğini görmek insanın sinirlerini bozuyor. yok efendim yurtlara zam yaptık, seneye okul ücreti zamlandı, otoparkların parası 2ye katlandı!!! biri bunları durdursun. Allah gözlerini doyursun diyorum artık.

yukarıdaki sorunlara ek olarak birde gözden kaçan ama ciddi bir olay olan "dunkin" 'den kredi kartı ile sigara alınmasında kestiği "HAKSIZ" komisyon ücretidir. paket başına 10 kuruş alıyor. bunu alamazsınız buna hakkınız yok diyince "onu patrona söyleyin" diyorlar. ülen be adam patrona söleyeceksem senin orada ne işin var dimi ama? bostan korkuluğu musun orada? okul yönetimine de şikayet edeceğim orayı, gerekli tüm yerlere de haberiniz ola.

Adsız dedi ki...

Merhaba Arkadaşlar;

Geçen sefer newse attığım mesajın yanlış anlaşılmasından dolayı (gerçi öyle bir havada yazmışım ki yanış anlaşılmaması pek mümkün değil) okul yönetimi ile ufak problemlerim oldu. Neyse ki FENS dekanı Kemal İnan ile yaptığımız ve eski günlerin yadedildiği oldukça eğlenceli sohbetten sonra okulun kesinlikle tahammül edemeyeceği şeyler ile hoşgörü göstereceği şeylerin altı iyi kötü çizildi.

Öncelikle okulun, ismini çok genel çapta kötüleyecek şeylere (benim özellikle karşı çıktığım gazetelere ilan verme önerisi gibi) ve okulun kendi tanıtım eforunu baltalayacak sabotajlara tahammülü yok. Bunu yapacak olanların bu söylediklerimi çok dikkate alması gerekiyor.

Bunun dışında bizzat kişilere yapılacak eleştirilerde biraz dikkatli olmak gerekiyor. Mesela herhangi bir x kişisine buradan "Bunu okuyup birilerine rapor yetiştiriyorsan topsun oğlum top!" demek hoş bişey değil. Zaten ben yapmam kesinlikle öyle şeyler. Ama sabah akşam bütçe ile oturup kalkan "ballı" bi insan hakkında "Bu adam da bütçeye çok takmış yahu birileri ona üniversitenin bir firma olmadığını anlatmalı." desem bu gayet güzel bir eleştri olur bence.

Kemal bey ekşisözlüğü ve newsleri takip ettiklerini söyledi ama gördüklerinden hoşlanıp hoşlanmadıkları hakkında bişey söylemedi. Zaten ekşide okul hakkındaki yorumlar genelde iyi.

Şimdi gelelim neler yapabiliriz meselesine:

Öncelikle siyasi görüşlerden ve bazı insanların liderlik hırslarından bağımsız, yıkıcı değil yapıcı olan ve ortak paydada buluşulabilecek bir öğrencilik ve eylem bilinci geliştirmek gerekiyor. Bunun için önerilerimden birisi okulun ilk haftası alternatif bir oryantasyon yapmak. Yeni gelen insanlara okulda eskiden beri nelerin değiştiğini, yıllardır neler için mücadele edildiğini ve bu okulun iyisiyle kötüsüyle bütün yanlarını farklı insanların ağzından sohbet havasında anlatamak ve yeni gelen öğrencilerin en azından bir kısmının bizden sonra bu bilinci aktarmaya çalışmasını sağlamak gerekir diye düşünüyorum.

Yazmaktan yoruldum devamını sonra getireceğim :)

iyaan dedi ki...

Anonim dedi ki...

Yurt görevlilerinin "bağış" amacıyla sen yokken odana gelip yan masadan yükte hafif pahada ağır olan duran kol saati ve parfümü almaları. Nedense gerçekten bağış için bırakılan dosya, kağıt gibi değersiz şeyleri ellememeleri.

22 Haziran 2007 Cuma 11:53




Bunu yazan arkadaşımdan bir ricam var. Bu nasıl bir olay biraz açar mısın? Çünkü yazdığın şeyler yanlış anlaşılmaya neden olabilir. Açıklamada bulunursan sevinirim. Yoksa malesef bu yazıyı silmem gerekecek.

Teşekkürler.

X-ritch dedi ki...

Sabancı Üniversitesi'nde burslu , burssuz öğrenci ayrımı gözetiliyor mu?Özel sınıftır, ayrıcalıklı yurt odalarıdır böyle şeyler oluyor mu?Mezun olduğumuz zaman işverenler arasında da burs konusu dikkate alınıyor mu?Yoksa herkes eşit şartlarda diploma notlarına göre mi değerlendiriliyor?Okulunuzu seçmeyi düşünen biri olarak beni bilgilendirirseniz sevinirim.

iyaan dedi ki...

eğitim kalitesi düşük olmayan bir okul burası. dersler konusunda pek bir sorun olduğunu sanmıyorum. ama şu çok net; burslu-burssuz ayrımı yapılmıyor. bu belkide okulun en güzel özelliği. mezun olma hakkındaki sorularına üst sınıflardan arkadaşlar yardımcı olabilirler..

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Merhaba, ben bu sene SÜ'yü tercih etmeyi düşünüyorum. Benim isteğim ''kesinlikle buraya gelmeyin'' diyen arkadaşların, zahmet olmazsa burayı tüm imkanlarına rağmen okunmayacak bir yer haline getiren şeyin ne olduğunu tam olarak ve açıkça söylemeleri. Böyle yaparak kimseye yardımcı olmuyorsunuz. Dediğim gibi ben SÜ öğrencisi değilim, haklı olup olmadığınızı bilemiyorum. Ama bu üniversiteyi de güzel güzel okuyup bitiren ve başarılı da olan birçok insan olduğuna göre belki de insan biraz da sorunu kendinde aramalı. Bazı şeylerin kıymetinin ancak kaybettikten sonra anlaşıldığını da akıldan çıkarmamak lazım.

Eğer ki mesela Boğaziçi ya da Bilkent'e gitmek yerine bu üniversiteyi tercih etmem benim hayatımı mahvedecekse, nedenini doğru düzgün yazın da bileyim.

Hadi selametle...

Adsız dedi ki...

Ben Bilkent mezunuyum, bu sene de Sabanci'da master a basliyorum. Bilkent'te de bursluydum SU'da da burslu okuyacagim. SU'nun fiyatlarina pahali diyenler Bilkent'e hic yaklasmasinlar diyorum. Benim gecen sene kaldigim yurt 14500ytl olmus yillik, az buz degil yani Turkiye derecesi yapip o parayi oduyorsunuz tipis tipis cunku diger yurtlar (fiyatlari Ssabanci'ya yakin olanlar) kalinir gibi degil; eski, pis ve bakimsiz. Ortalama bir yemek yeseniz minimum 10-15 ytl odersiniz. Hadi bir de Starbucks'a gideyim bir de nargile iceyim ustune derseniz olur sie gunluk okul masrafiniz 40 ytl. Sabanci'daki arkadaslarimi bir de diger universitelere bakip oyle degerlendirmeye cagiriyorum okullarini.
Sosyal olarak cok eksiklikleri var; sehir merkezine cok uzak olmasi, sinema, tiyatro gibi kulturel faaliyet alanlarindan yoksunlugu, ogrencilerin bir araya
gelebilecegi sohbet edebilecegi mekanlarin olmamasi bunlara ornek verilebilir. Arabasi olmayan arkadaslar Sabanci'yi tercih ederken 2 kez dusunmeliler bu sebeple.
Egitim olarak da ben soyle bir kiyaslama yaptim. Iktisat mezunuyum, girdigim sene Turkiye'deki en yuksek puanli Iktisat'ti. Bunyesinden toplam 2 tane profesor var topu topu ve bunlar ders bile vermiyor, bu gercek. Sabanci'yi inceliyorum Prof'dan Associate Prof'dan gecilmiyor ve ustelik inanilmaz burslar veriyorlar akademik kariyer yapmak isteyenlere.
Holding'in elini cektigini sanmiyorum, oyle olsa boyle bir butceleri olamaz.

Burslu/Burssuz ayrimi yapildigini sanmiyorum. Bilkent ve Koc'da da yapildigini sanmiyorum. Soylenenlerin cogu sehir efsanesi. Maddi durumla ilgili biraz bu, mutlaka disari bile cikildiginda ebliseydi ayakkabiydi cantaydi insanlar kategorilendirir birbirlerini Nasrettin Hoca'nin "Ye Kurkum Ye" misali. Yoksa kimse "Aman bu burlsu, zeki olmali kacmaliyim ondan" demeyecektir.

Ben inanilmaz guzel 4 sene gecirdim Bilkent'te, inaniyorum ki Sabanci da o yillarimi aratmayacaktir. Son olarak burlsu lisansustu ogrencilere cok yogun asistanlik veriyorlar ayda 40-45 saat kadar, benim de isyanim buna :)

Umarim faydali olmustur.
Sevgiler

iyaan dedi ki...

Sayın Elif K,

Yazınızı çok beğendim. Teşekkürler.

Saygılarımla,
İlhan Yeşilyurt

Adsız dedi ki...

TRORGE'ye ve TERCIH EDECEKLERE,

trorge öncelikle iyi bir soru sormuşsun, umarım cevaplarım sen ve senin gibi tercih edeceklere yardımcı olur.

Sabancıya burssuz girip çok iyi yerlere, üniversitelere gidenler de tanıyorum, burslu girip şu anda işşiz gezenler, ya da Türkiye'de ilk 20 ye girip 2-3. sınıfta hayal kırıklığına uğrayıp üniversite ve bölüm değiştiren de. Bu yazıda mühendislik öğrencisi olduğum için bahsettiğim şeyler, örnekler (dersler, hocalar, eğitim sistemi) mühendislikle ilgili olacaktır, ama diğer bölümler öğrencileri de fikir almak için okuyabilir.

Şimdi senin sorunun cevabını ben bilmiyorum, sana "gel" ya da "gelme" diyemem, çünkü seni tanımıyorum ama ben sana bu okulda nasıl insanların başarılı nasıl insanların başarısız olacağını anlatacağım, böylece aradığın cevabı bir nebze bulmuş olacaksın.

Bir kere burada yazan sorunları genel hatlarıyla doğru, yani ulaşım başlı başına bir dert, kampüsün mevkiisi kötü. Tabii bunlar insan anca yaşayınca anlayabileceği şeyler, düşünsene okuldan 1 adım atıp etrafı dolaşayım diyebileceğin bir yer yok, her taraf fabrika.

Sabancının en güzel yanı bürokrasinin hemen hemen olmaması ve labaratuarların son teknoloji olması. Ben mühendislik öğrencisiyim ve tereddütsüz sabancının eğitimde kullandığı teknoloji olsun labaratuarlarındaki malzemeler olsun Türkiyede 1 numara olduğunu tartışmam, bunu Sabancı Üniversitesin(SU)’deyken bilmezdim, diğer üniversiteleri gördükten sonra farkettim. Ama bu demek değildir ki en iyi eğitim veren yer Sabancı’dır. Ben birkaç eski arkadaşımla da konuşmuştum SU’dan, dedikleri SU’nun teorik açıdan kötü bir eğitimi olduğuydu, ben de başka üniversiteye gidince farkettim bunu. Ama sabancılı adam çok kondisyonludur, çok çalışır, .çalıştırılır ve üretkendir, çok verimli olmayabilir. Pratiği gelişmiştir.

Bence eğer üniversiteye neye gittiğinize bakar. Biri sormuş, mezun olduktan sonra iş bulabilir miyim? Arkadaşım amacın mezun olduktan sonra Türkiye’de iş bulmaksa hiç tavsiye etmem, git ODTÜ’ye, git Bilkent’e. Bunun nedeni burslu burssuz olayı değil, bunun nedeni ODTÜ lü adam ODTÜlü , bilkentli adam bilkentli alır genelde, piyasanın %90 ı da bunların elindedir. Bir de sabancıdan burslu olan da burssuz olan da aynı transcripti alır, ama KOÇ’da mesela transcriptte öğrencinin burslu/burssuz olduğu yazıyormuş diye duymuştum, bu açıdan SU daha iyidir. Ama yine de ben sanmıyorum ki Türkiye’de mezun olduktan sonra başvurduğunda kimse sana burslu olduğunu sormasın, herkes soracaktır.

Yurtdışında MS, PhD yapmak istiyorsanız, en iyi tercih SU’dur. Sabancının zorluğu nedir, geliri iyi değilse babanızın zorlanırsınız, sakın alacağınız bursa göre hesap yapmayın, ya da üniversitenin kataloguna bakıp. SU’da ortalama bir öğrencinin hayatının %70 i dersler, ödev, proje yapmaklar %30 side uyuma, yeme içme ulaşımla geçer. Sosyal hayatının olmasına imkan yoktur. SU’da rekabet çoktur, burssuz öğrenciler bile inanılmaz çalışır. Çok iyi değilseniz, zorluklara karşı koyamayacaksanız gelmeyin bence diğer okullar daha iyidir, bakın çok zeki ya da çalışkan değilseniz demiyorum, zorluklara karşı koyamıyorsanız, kötü yemek yiyeceksiniz, yurt odaları evet rahattır ama yatakları da dünyanın en kötü yataklarıdır, üsttedir, rahat uyumamanız içindir, son derece gürültülü yurtları vardır, gecenin 4 ünde yandaki odadaki adam gitarını çalabilir yada o saatte kapınızın önünden bağırıp koşan insanlar olabilir, fitness centerın üstündeki yurda düşerseniz, bütün gece yüksek ses müziği odanızda duyarsınız, ve SU’da çıkar ilişkileri Türkiyenin hiçbir yerinde olmayacak kadar fazladır. Sabancı da en fazla iyi hocalar vardır, ama mükemmel ya da efsane hocalar yoktur Boğaziçi, ODTÜ , Bilkent’te olduğu gibi. SU yenidir, bunun da zorlukları vardır, bazı dersler ilk kez açılır, bazı hocalar ilk kez gelir oturmamıştır, iyi öğretemezler, ya da notlandırmazlar, bu açıdan oturmuş universiteler iyidir.

Türkiyenin en zeki adamının gideceği yer değil sabancı, en çok çalışanın, en çok gayret edenin gideceği yer, en idealistinin değil, verilen görevi yapacak adamın gideceği yer.

Adsız dedi ki...

merhaba.ben tercihlerimi verdim ve onumuzdeki donem sabanci universitesine baslayacagim yalniz benim aklima takilan bi sey var bilgisi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim.irregular olayini soracaktim ben.bugun okulu aradim onlar bana gulluk gulistanlik bisi anlatti ama sizden de bi duymak istedim bildigim kadariyla ders secerken dersi almak istedigimiz hocayi da biz seciyoruz ama bi dersin baslangici ara doneme denk gelince o dersi acan hoca sayisi kisitlaniyor mu yani irregular olursam ders alacagim hocayi secme sirasinda seceneklerim azalir mi?

Adsız dedi ki...

çimlere basmayı yasaklamışlardı en son, şükür mezun oluyorum demiştim.

Adsız dedi ki...

ben bilkent mezunuyum, sabancıda da masterımı çok şükür bitirdim bu haziran. elif arkadaşıma sabancıda sabır diliyorum.

Adsız dedi ki...

ÖSS'ye bu yıl girdim ve SU'ya geliyorum.
Benim merak ettiğim hazırlık okulu. Lisede ingilizce eğitim almamış birinin dil ölçme sınavını ucu ucuna geçmesi durumunda ingilizce işlenen dersleri anlama olanağı var mıdır?
Ya da hazırlık okumanın eksi ve artıları nelerdir?
[ "Sabancı Üniversitesi ve Sorunları" başlığına pek uymadığımın farkındayım; ancak cevap alırsam sevinirim :) ]

Adsız dedi ki...

selam,

ingilizce sınavını belirttiğin koşullarda geçmek mümkün değil, bilmeden geçemiyorsun. geçtiysen zaten sorun yok demektir.

hazırlık sınıfında sadece ingilizce dersi almıyorsun. sene boyunca okul hakkında epey bilgin oluyo. rahat bir sene geçiriyorsun diyebilirim.

Adsız dedi ki...

Ben sabancıya bu sene girdim.Ama yazılan şeyleri okuyunca biraz üzüldüm coğu kişi okuldan pek memnun diil.Eminim her okulun kötü taraflari vardır.Ama şunu merak ediorum şimdiki aklınız olsaydı yine Sabancı'ya gelir miydiniz?

Adsız dedi ki...

yeni gelenler okulun değerini bilin. siz geliyorsunuz diye çimler sulandı, yeşillendirildi; duvarlar boyandı, tertemiz yapıldı; çalışma odalarına yepyeni koltuklar getirildi; kurdoğlu mutfağı yenilendi. daha ne olsun, hayırlı olsun!

PS: sanki reklam kokan hareketler bunlar :)

Adsız dedi ki...

Hocam en prestijli üniversitede okuyorsunuz.Daha ne istiyonuz.Yabancı kitap parası elbette pahalı ama bu Türkiye fiyatı sen amerika'da o kitapların tanesinin 250 lira olduğunu bilmiyormusun.Cahil olmayın lütfen.

Adsız dedi ki...

//Ben sabancıya bu sene girdim.Ama yazılan şeyleri okuyunca biraz üzüldüm coğu kişi okuldan pek memnun diil.Eminim her okulun kötü taraflari vardır.Ama şunu merak ediorum şimdiki aklınız olsaydı yine Sabancı'ya gelir miydiniz?//

Valla tüm sorunlarına rağmen yine de gelirdim çünkü başka üniversitelerde (boğaziçi, itü gibi) okuyan arkadaşlarımı ve ordaki sorunları duyunca her üniversitenin kendine has sorunları olduğunu anlayabiliyorsun.

Adsız dedi ki...

Selamlar ben de bu sene (2007) mezun oldum ve cok rahatlikla soyleyebilirim ki bir daha oss ye girsem, kesinlikle sabanciyi secerdim. Okuldan, orada bulundugum 4 sene boyunca nefret ettim, hatta su an hic ozlemiyorum, uzun bir sure ugramayi da dusunmuyorum; ama bir gercek var ki, bize kattiklari yaninda bu bahsettigimiz sorunlar cok materyal ve cok yuzeysel kaliyor. En azindan insan bunu mezun olunca anliyor. Cok sikinti cekiceksiniz yeni giren arkadaslar, ama size kattigi perspektifi de Turkiye sinirlari icerisinde baska bir universitede elde edebileceginizi sanmiyorum.

Yunus Y. dedi ki...

"Yabancı kitap parası elbette pahalı ama bu Türkiye fiyatı sen amerika'da o kitapların tanesinin 250 lira olduğunu bilmiyormusun."

Amerika'da o kitaplar parayla satılamıyor. Öptüm :)

Adsız dedi ki...

Selamlar ben şuanda ünide okuyorum ama hiç memnun değilim lablar berbat imkan çok sınırlı tabi bir devlet üniden bunları beklemek saçma diyenler olabilir ama odtüdeki arkadaşlarımın lablarını biliorm gayet iyi en azından özen gösteriyorlar benim ünimin tek iyi yanı istanbulun en güzide semtlerinden birinde olması karar aşamasındayım şuanda sabancıya gelmek istiyorum labların mükemmel olduğunu biliyorum ama okulun konumu bende şok etkisi yapabilir benim asıl sormak istediğim mezun olduktan sonra Stanford, MIT gibi ünilerde master programlarına girme açısından türkiyedeki diğer ünilere göre SU hangi seviyede?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

iyaan dedi ki...

uzun süredir kimse pek birşey yazmamış. bu demek değil ki sorunlar bitti =)

yılan hikayesine dönen internet sorunumuz zaman zaman başgöstermekte.

her dönem başında olduğu gibi ders kayıtlarında yaşanan sıkıntılar devam etmekte.

dönem başında yemeklere ve servis ücretlerine zam geldi.

bu sabah türkiye genelinde birçok okul yoğun kar yağışı nedeniyle tatil edilmiş durumda. istanbula düzenlenen uçak seferleri iptal edildi. birçok arkadaşımız okula gelebilmiş değil. şu an saatlerimiz 20:40'ı gösterirken servis şoförleri ve güvenlik görevlileri haricinde hiçbir yetkiliden yarın (pazartesi, 2. dönemin ilk ders günü) tatil olup olmayacağı hakkında bir bilgi alınamadı.

sürekli olarak birbiri üzerine yığılan sorunlarımıza en kısa zamanda çözümler üretileceğini umut ediyoruz.

Adsız dedi ki...

İlk yazdığım yazıdan sonrasında yazılanları okumamıştım bugün okuyayım dedim gerçekten üzüldüm... Türkiye'deki tüm üniversitelerin bir sürü problemleri ve eksikleri var, bir kıyaslama yapmak gerekirse şu anda Sabancı Üniversitesi bu eksiklerin en min. olduğu okul bence. Pek çok üniversiteyi gezmiş ve o okullarda okuyan bir sürü arkadaşı olan biri olarak okulunuzu öpüp başınıza koyun demek istiyorum burdan:) Şaka bir yana, o dillere destan Boğaziçi'ni ciddi anlamda gezen ve bilgi edinen ( güney kampüste bayıra karşı uzanıp güneşlenmekten bahsetmiyorum) bir insan, bilkent'e gidip öğrencilerini gören aklı başında bir varlık(burda kimseye söylenmiş bir laf yoktur genelleme yapıyorum, kimse üstüne alınmasın), itü'nün maslak kampüsünü(ki ana kampüsü orasıdır, kimse gümüşsuyundaki makina müh. müthiş, maçka kampüsü de süper amanda taksimin dibi, yok tarihi bina bik bik bik demesin, devlet dairesi resmen...) gezen aklı başında bir insan bizim okulun kampüsüne hayran kalır, bu birdi. İkincisi ise bu okulun labaratuvarları,kütüphanesi,derslikleri kadar iyi koşullara sahip başka bir okulla karşılaştınız mı?(daha önce sabancıyı gezmemiş olan öğrenciler, sırf o kütüphane için bile bu okul gezilmelidir bence)Üçüncüsü,öğretim görevlilerine gelince Türkiye'nin en kaliteli hocalarından ders almaktasınız, daha ne istemektesiniz? (sadece Türkiye'nin de değil dünya çapında adı olan hocalar var bu okulda...)üstüne üstlük oldukça iyi yurtdışı bağlantıları olan bir okul burası...(çalışırsan gidersin MIT'ye de, Harvard'a da...)dördüncüsü,öğrenciyi ne kadar zorlasa da bu okul sosyal açıdan gelişmiş her insanın mutlu olabileceği bir ortam barındırmakta (en güzel günlerimi bu okulda geçirmekteyim, böyle olan da tonlarca insan tanıyorum, bu insanlar derslerinde de oldukça başarılı kişiler) Hiçbir üniversitede klüpler yeterince para alamaz, her okulda öğrencilerin istemediği yasaklar olur her zaman, saçma sapan olaylar, yetkililer her yerde mevcut... Sonuç olarak Türkiye'desin, paran varsa Harvard'a git, yine şikayet edersin bir şeylerden buna emin ol. Ben demiyorum ki, yanlışları düzeltmeye çalışmayalım, elbetteki çalışalım, elimizden geleni yapalım fakat sorunların yanında okulu sevmeyi de bilmek lazım... Sonuçta bu adamlar sen burda acı çek diye yapmış değiller bu kampüsü.(Sabancı Üniversitesi yurt fiyatlarına böyle bir konforu başka hiçbir okul vermiyor bu ülkede, "ama boğaziçi superdormları vardı vırt zırt ..." bırakın bunları gidin o yurtların fiyatlarına bir bakın lütfen...)Ayrıca bir arkadaşın kitap fiyatları için "yurtdışında çok daha pahalı o kitaplar" yorumuna, çok çok sevgili başka bir arkadaş "o kitaplar yurtdışında satılmıyor" gibi nacizane bir yorumda bulunmuş. O kitaplar elbetteki yurtdışında satılmıyor sevgili okul arkadaşım çünkü müfredatın farklı senin, oranın müfredatına uygun kitaplar git sor bakalım ne kadara satılıyormuş Amerika'da... Evet bir öğrenci için pahalı kitap olayı, ama ben bu sene 250 milyon verdim kitaba toplamda, canını sıkıyorsa kitaba yüzlerce milyon vermek sen de uğraş sen de yaparsın...

Hırsızlık mı? evet oluyor, son zamanlarda çok daha fazla..."ohoo oğlum bizim okulda hırsızlık gırla..o zaman ben sevmem okulumu tüü .oktan okulum..." böyle diyceksen de gelme zaten.Bir kaç kendini bilmez yüzünden ağzını açıp yumacaksan gözünü, gerçekten gelmeyin,...(güvenliğin artırılması gerek evet kabul ediyorum, fakat bunun yüzünden okuldan nefret edilmez...)"Okul çok uzak ortamlara akamıyorum, ne iğrenç bir okul değil mi?" arada sırada çıkabiliyorsun okuldan evet, ama ilk seneden sonra çok da koyan bir durum değil bu, benim 2,5 - 3 ay okuldan dışarı adımımı atmadığım oldu, neden çünkü ihtiyaç duymuyorum, hatta okulda arkadaşlarımla daha çok eğleniyorum çoğu zaman... "ama okul çok .oktan kokuyoooo, üf nerden geldim ki ben buraya..." ne yani cam fanusa mı koyalım seni, evet, kötü kokuyor ama alışıyorsun zaten bir süre sonra...canın istemiyorsa git menekşe bahçelerinde yan gel yat allala..."okulun yemekleri iğrenç, hem de pahalı..." napalım öğrenci hayatı biraz da böyle acılara katlanmaktır, öğren yemek yapmayı mutfakta yap yemeğini(sonra temizle ortalığı bir zahmet!!) (evet her okuldaki gibi bizim okulda da sıçıp batırıp dönüp gideni var malesef) hep mutfakta yemek yeme ara da sıra da git biraz para ver kurdoğlu üstte yersin ödül olarak kendine...(kaldıki uniyemek.com dan sipariş de edebilirsin yemeğini) yani yemek olayıda "lanet olsun açlıktan ölüyor sabancılılar" şeklinde değil arkadaşlar...

Kimsenin dediklerini abartarak algılamadım, sadece mübalağa yapıyordum, yanlış algılanmasın...Uzun lafın kısası şudur ki: BU OKUL TAM BİR ÜNİVERSİTE...hatta Türkiye için fazla bile...

Adsız dedi ki...

laptop denmişken toshiba servisini saygıyla anmamak haksızlık olur diye düşünüyorum. gayet düzgün çalışan bilgisayarı formatlamakla uğraşmamak için toshiba servisine götüren öğrenci bilgisayarını geri almak için gittiğinde "efendim anakartınız bozuk, yeni anakart siparişi verdik, en geç 1 haftaya(!) gelir" cevabı ile karşılaşır. 1 haftalık süreçte ödevlerini arkadaşlarının bilgisayarlarında yarım yamalak yapmak zorunda kalan öğrenci 1 hafta dolduğunda tekrar servise gider. karşılaştığı cevap ilginçtir: "anakart gelmedi, bu konuda yapabileceğimiz birşey yok, isterseniz sizin anakartınızı geri takalım ama internete bağlanamazsınız, en geç 1 haftaya yeni kart gelecek". internetsiz bir bilgisayarın çöpte durması ile masada durması arasında bir fark yoktur. 1 hafta daha bilgisayarsız kalan öğrenci 2. haftanın sonunda tekrar servise gider: "anakartınız gelmedi, ne zaman gelir bilmiyoruz, ama isterseniz başka bir bozuk(!) kart takalım, onun da ram slotu bozuk, bilgisayarınız yavaş çalışır, 1 hafta sonra tekrar uğrayın belki gelir" cevabını alır.

şimdi bu öğrenci 7 haftalık yaz okulunun son 3 haftasını bilgisayarsız geçirmiştir. bu okulda bilgisayarsız bir öğrenci, afedersiniz, hiç bir halt yapamaz. ödev yapamaz, mail atamaz, amfi notlarına bakamaz. hele bir de cs dersi alıyorsa bu öğrenci o dersten geçemez. peki dersin hocasına, "hocam bilgisayarım bozuk ödevleri yapamadım" dese dersi geçer mi sizce? bence alacağı cevap "o senin sorunun" olacaktır.

format attırmak için götürülen bilgisayarın anakartının bozulması ilginçtir(!), daha ilginç olanı neden bozulduğunun toshiba tarafından açıklanamamasıdır(!), daha da ilginç olanı 3 günde dünyanın öbür ucuna kargo gönderilebiliyorken bir bilgisayar parçası 3 haftadır temin edilememiştir.

peki bu öğrenci bu yazıyı nasıl yazar? uyumasını beklediği oda arkadaşından rica minnet izin alır da yazar!!

sevgili okurlar, bu öğrenci bilgisayarını alabilirse ne yapmalı? herhangi bir tavsiyesi olan varsa rica ediyorum yazsın çünkü benim aklıma toshiba servisinin önünde parçalamaktan farklı bir fikir gelmiyor!!

Adsız dedi ki...

öğrenim ücreti %10 arttı,

yurt ücretleri de arttı,

yemek demeye bin şahit gereken yemeklere %30'a varan zamlar yapıldı,

servis ücretleri 5 ytlden 8 ytlye çıktı ve tepki gösterilince dalga geçercesine 10 kuruş :) indirim yapıldı.

yönetim öğrenciyi iyice sallamamaya başladı.

okul eğitim kurumundan çok ticarethaneyi andırmaya başladı (uzun süredir böyle zaten).

Adsız dedi ki...

izmir, aydın, bursa dan gelen adamlara yurt vermeyen üniversite. :S(@) zaten 2 senede 8 kere oda değiştirtip yurtlardan soğutmuştu beni şimdi de nefret ettirdi yani. hadi bunları geçtim yurt çıktı diyelim ( bkz geçen sene) 4 arkadaş oda seçiyosunuz, 2 nizi 2 kişilik ve ayrı odalara, dier 2 sini de study den çakma odalara yerleştiriyolar. ve bu adamların 3 ü istanbul dışından. sonra da okullar başlayınca 1 ay boyunca yurt görevlilerinin peşinden koşturuyosunuz, boş oda arıyosunuz, birileri çıksa da yakalasam diye. en başta bilgisayar başında 2 tıkla çözülcek problemi, ctesi pazar a denk getirip ilgilenmiyorlar, sonra da işte efendim yurt ücretlerini yatırmışlar biz ne yapalım şimdi falan diyolar. yani sabancının olayı tamamen duygusal. adamın derdi bütün yurtlara insanları yerleştirmek. boş yer kalmasın da nası olursa olsun (@).

Adsız dedi ki...

ders seçim zamanı performansından hiçbirşey kaybetmeyen bannerweb'imizi saygıyla sevgiyle kutluyorum.

4,5 saat boyunca backspace+enter kombinasyonunu zilyon defa tekrarlayan ve ne hikmetse bir türlü sisteme giremeyen öğrenci alması gereken dersler yerine koca bir "NAH" almış bulunmaktadır.

Adsız dedi ki...

artık okul dışı erişim hızımız saniyede 60 kbyte ile sınırlandı, evet yanlış duymadınız her öğrencinin sadece 480 kbit bağlantısı var. telekomun bile en dandik bağlantısı 1mit iken varın gerisini siz düşünün.

Adsız dedi ki...

sabanci gibi sehir merkezine bu kadar uzak bir okul yapip yeterli yurt olmamasi nasil bir sacmaliktir. yurt cikmayanlarin ulasimi acaba okuldan kimsenin umrunda mi cok merak ediyorum.
bahcesehirde oturuyorum ve yurt cikmadi. cikmadigi yetmemis gibi birde bahcesehir de oturduguma inanmayan ve bana "gercekten bahcesehirde mi oturuyorsun" diye hos olmayan sekilde imalarda bulunan yurt gorevlilerimize gercekten minnettarim. kendilerini evime cay icmeye davet ettim gelirlerse cok sevinecegim. gecen pazartesi sabah 6da evden cikmama ragmen 8.40daki dersi kacirdim. kendime ait arabamin olmamasini da iletmeme tek kisilikten calisma odalarina yapilan yurtlara kadar hepsinin kabulum oldugunu soylememe ragmen merkezi yerde oturanlara yurt ciktigi halde kimse magduriyetimi ciddiye almadi.okula yakin ev tuttum ama okulumuzun servisi her bolgeye olmadigi icin kendi imkanlarimla ulasmam onerildi gurselden. acaba okulumuzun ozel okul olmasi herkesin babasinin sabanci koc gibi cok varlikli bir aileden geldigi anlamina mi geliyor acaba. yillik en az 7 milyar ev masrafmda okul bana herhangi bir butce saglayacak mi ya da ilk hafta kacirdigim dersleri telafi edecekler mi bu da merak konusu. gerekli kisilerin de burayı okudugunu varsayarak yazıyorum bunu. yurt ile ilgilenenler med line gorevlileri yemekhane sorunlari...turkiyenin en iyi okullarndan biri olan okulumuz son bir kac yildir fazlasiyla buyuk ve hos olmayan bir degisim icersinde mi.. anlayamyorum ama yurtlara cozum tam anlami ile saglanamazsa seneye ailemin butcesine verdigim zarari azaltmak icin okulda kamp kurmayi dusunuyorum. yasadigim yurt problemini pek dikkate almayan kimseler dilerim bu yaziyi dikkate alir okunmayacak kadar uzun oldugunu dusunmez.

Adsız dedi ki...

okulumuzdaki (okul demeye dilim varmıyor) yeni uygulama gece 00.00'dan sonra okula girenlerin isimleri ve numaraları alınıyor. Neden alınıyor veya alınan bu bilgiler ne yapılacak şu anda bir açıklama yok. Güvenlik görevlilerine sorduğumuzda "Ben bilmem beyim bilir" şeklinde baştan savma cevaplar almaktayız. Unutmadan, kış aylarında öğrenci yurtlarında geceleri kalorifer yanmayacakmış. Kriz olduğu için tasarruf edilecekmiş. Tasarruf istiyorsanız okula öğrenci almayın kardeşim. Parasını peşin verdiğimiz yurtlarda donmak zorunda mıyız? Bir taraflarından yeni adet getiriyorlar. Neyse kısaca, insan gibi yaşamak istiyorsanız İstanbul'da eviniz yoksa gelmeyin kardeşim bu okula. Aç kalırsınız, yemek yiyemezsiniz, geç gelemezsiniz, ders seçemezsiniz.

Adsız dedi ki...

Yıllardır bu okulda herşeyden şikayet edilir, hiçbirine çözüm aranmaz. Yemek eylemini yemekhanede yapsan ne olur, sadece insanları rahatsız etmiş olursun. Alın size açık adres. Bu okulda her dediği yapılan bir adam vardır, ne Tosun Hoca, ne de Haluk Bal. Şükrü Dökücü'nin kapısında eylem yapın, o zaman ciddiye alınırsınız.

Adsız dedi ki...

Okulda ilk senem, çok büyük umutlarla gelmiştim çünkü kafamda bir 'üniversite' hayali vardı. ama olmadı.. yemek için en az günde 15 tl verilen birşeye katılmak istediğinde aylık şu kadar bukadar denen ama bunu rağmen içinde süper insanlar barından bir yer buldum. Pişmanmıyım bilmiyorum çünkü kıyaslayamayacağım ama buranın bir çiftlik olmadığı anlaşılmalı yoksa artık yeteri kadar inek bulamayacaklar.

Flamingo dedi ki...

Benimde okuldaki ilk senem ve şu ana kadar okulda yemeğe para harcamak, kötü hava koşulları, saçma salak shuttle saatleri dışında pek sorunum olmadı.

sabancıya girmeye karar vermiş arkadaşlara en büyük tavsiyem biyerden uyku hapı bulmaları. ben bulmaya üşeniyorum ve çok kötü bi haldeyim.

Adsız dedi ki...

Selamlar, demin okul dışından birine anlatırken şöyle bir tablo ile çıktı ortaya.

ilk önce şu tabloya bir bakıyoruz;

http://www.tellcom.com.tr/IndividualServic...iewType=QuikNET


Bu da tarife fiyatları:

DOWNLOAD.....UPLOAD............KOTA ...........
100 MB/s............5 MB/s............Limitsiz............149 YTL.............. 109 YTL

sabancının şu anki mevcut bandwith'i 100 ya da 120mbit, aktif kullanabildiğimiz *tablolarda gözüken rakam 100mbit.


Hmm, tellcom'um ilk yatırım maliyeti hakkında fikrimk yok ama ben size aylık maliyet hesabı yapacağım;

şimdi 10 tane 100mbit alınsa, yani okulun toplam bandwith'i 11 katına çıksa toplam aylık maliyet; 1,500 tl

100 tane 100mbit alınsa (10gbit oluyor belki farklı fiyatlandırma bile olabilir) aylık maliyet 15,000tl. tamam ucuz değil, kriz döneminde iyi para, ama şöyle bakalım;

sabancıda öğrenim gören, yaşayan yaklaşık 3,000 kişiyiz. (hatta son rakamlar daha da fazlaydı sanırım)

ŞİMDİ; 15,000 / 3000 = 5tlmaliyet / ay / kişi başı

5 TL YA, 5 TÜRK LİRASI?

hesabımda bir hata mı var? var ise nedir? yoksa ben mi polyannayım?

iyaan dedi ki...

Dün akşamdan bu yana A6'da içme suyu yok.. Yurt görevlisini aradığımda aramızdaki diyalogların özeti şu şekilde:

Yurt Görevlisi - YG

Merhaba iyi günler tarzı kibar bir girişten sonra:
Ben: İçecek su yok ne yapabiliriz?
YG: Yan yurtlardan temin edebilirsiniz.
Ben: A6 3. kata damacana mı taşıyalım?
YG: Yoo hayır taşıyın demiyorum, temin edebilirsiniz diyorum.
**dumur

YG: Yaz okulu olduğu için sucular az su bırakmış olabilirler.
Ben: Yaz okulunda olduğumuz için biz su içmesek de olur mu yani? (Kaldı ki haddinden fazla damacana var ama hepsi boş)
**cevap yok

Ben: Bir şekilde diğer yurtlardan damacana getirebilecek bir okul personeli yok mu?
YG: Okulda bu işi yapan bir personel yok.
Ben: Siz yurt görevlisisiniz, siz taşıyın?
**cevap yok
Ben: Ama öğrenciler taşıyabilir yani?
**cevap yok


Bu konuşma uzar gider, bunun gibi birkaç tane da acayip diyalog geçti aramızda. Yurtları gezerken "ayakkabılarınızı içeri alın, koridoru kokutuyor" (yuh!) demekten veya kapıyı vurmadan içeri dalıp "bu dağları ben yarattım üleyn!" konuşması yapmaktan başka bir iş yapmayan yurt görevlileri biraz da etraflarına baksalar bu sıkıntı yaşanmazdı. Her katta 10-15 tane boş damacana var. Bunun kontrolü yapılıyor mu bilmiyorum ama su getirenler uzunca bir süredir A6'ya uğramamış görünüyor.

Su kalmamış olabilir, sorun değil, gittim DİA'dan aldım. Ama yurt görevlisinin vurdum duymaz tavrı beni benden aldı sayın seyirciler. Üstüne üstlük "yapabileceğim birşey yok, başınızın çaresine bakın" konsepti yurt görevlilerinin "özenle" seçildiğinin ispatı değil de nedir? En basitinden, "ya birader gel 1 damamcana sen taşı 1 tane de ben taşıyayım" dese eyvallah. Neyse, hayal kurmaya gerek yok..

kanada dil okulu dedi ki...

Guzel bir site oldu tebrikler bide kanada dil okulu ile ilgili detaylı bilgi edinmek istiyorum ilginiz için tesekkur ederim

Adsız dedi ki...

Gecenin bir yarısı bir yurt görevlisinin odanızın kapısını vurmadan içeri dalabileceği, size hakaret edebileceği, hakaretlerine cevap verdiğinde "siz görürsünüz!" diye bağırıp, ardından kafasına göre bir sepeb uydurup 1 hafta yurttan uzaklaştırma verebileceği bir ortamda yaşıyoruz. Sağolsun bizi ezmek için ellerinden geleni yapıyorlar ama üst kadroda tanıdığı olan öğrenci yurt görevlisinin önünde adam dövse bile en ufak ceza almadan yırtabiliyor, hem de defalarca...

ayrıca bkz: "torpil"

Adsız dedi ki...

2008-2009 ücretleri
http://www.sabanciuniv.edu.tr/tr/?ogrenci_kabul/ucretler_2008_2009_akademik_yili.html

2009-2010 ücretleri
http://www.sabanciuniv.edu.tr/tr/?ogrenci_kabul/Akademik_Yili_Ucretler.html

öğrenim ücretine %10 zam (2.500 TL)
2 kişilik yurt odasına %40 zam (1900 TL)
4 kişilik yurt odasına %50 zam (1200 TL)

Kaba hesapla 1 öğrencinin yıllık masrafı,
27.500 TL eğitim
6.800 TL yurt (2 kişilik oda)
1.000 TL kırtasiye
500 TL servis
5.400 TL yemek
700 TL yurt depozitosu
TOPLAM: 41.900 TL

Aylık 400 TL'de cep harçlığı desek;
9x400=3.600 TL

TOPLAM: 45.500 TL yapar

Bu toplamlara her sene %15 zam gelse (ki geliyor)
1. yıl 45.500 TL
2. yıl 52.325 TL
3. yıl 60.000 TL
4. yıl 69.000 TL
5. yıl 79.350 TL

TOPLAM: 306.175 TL (minimum)

Bu okuldan mezun olan öğrenci aylık 5.102 TL maaş ile 60 ay çalışırsa (5 yıl) okula ödenen parayı ekarte ediyor.

Siz aylık 5.102 TL'yi çocuğunuzun eğitimine ayırabilir misiniz?
Cevabınız "Evet" ise gönderin evladınızı :)

Ya da bu 300.000 TL ile çocuğunuza iş kursanız (İstanbul'da bile) para basarsınız. Faize koysanız bile muazzam getirisi olur.

Adsız dedi ki...

hacı zaten ben bu vakıf üniversitesine eğitim için para bayılmayı anlamıyorum arkadaş, mis gibi git devlet üniversitesine o kadar puan alıp sabancı üniversitesine gidip napıcan, ankara üniversitesi var gazi var 1000 tane üniversite var hepsi bedava krallar gibi okursun öle hoca ders mers bunlar yalan dolan arkadaşım para tuzağı aynı hoca devlettede var. ha sen dersinki sabancıda hocalar MIT, stanford mezunu eyvallah ama sen devlette ortalama bi hocadan ders alırsın MIT' ninde derslerini internetten takip edersin. ayrıca şunuda söliyim sen zaten sabancıyı burslu kazanamadıysan sende o çaplı hocaları anlıcak kafa zaten yok demektir. ha burslu kazanıp bide kek gibi sabancıya gidiosan seni boğaziçinde kovalasınlar. oha lan 20 milyara okulmu olur lan miamide okuyun para biriktirin aq

Adsız dedi ki...

Ben Sabancı Üniversitesi 3. sınıf okuyan bir öğrenciyim. Mühendislik fakültesinde okuyorum. Bölümümü söylememin bir anlamı olduğunu sanmıyorum.

Bu okulda en azından mühendislik fakültesinde ki mekatronik, elektronik ve CS hocalarının çok kaliteli olduğunu ve verdiğim parayı hakkettiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Diğer bölümlere birşey diyemiyorum çünkü detaylı bir bilgim yok o bölümler hakkında.

Okulu ben geldiğim zamanlarda hatta geçen seneye kadar çok seviyordum ve herkese öneriyordum. Şimdi bu okulun benim için değişen tarafı sadece %50 gibi uçuk zamlar yapıp, yolunacak kaz gibi görmeleri değil (tabi ki etkisi var ama asıl sebep bu değil). Yukardaki bir yazıda Başak arkadaşım çok güzel demiş: "Her üniversite de bir çok sıkıntı var" "Başka ünivesiteye giderseniz burayı mumla ararsınız.". Hakketen bu tür olayları yaşayanlarla konuştum ve bunu dediler, ama demelerinin nedeni eğitimindeki yüksek kalite ve hocaların birçok yerde üst seviyelerde gözüken referanslarıdır.

Asıl sorun, sadece öğrenci değil her insan için önemli olan : temiz hava, düzgün yemek, yeterli sağlık hizmetleri bu okulda yeterli, düzgün ve sağlıklı değil, işlemiyor da. Yemeklerde tat aramayın, tat aradığınız yemekler ise en az 10TL'den başlıyor. Bu öğrenci işi değildir. Etrafımız sanayi ile dolu ve hakketen hergün sigara içer gibi yavaştan yavaştan bu zararlı gazları en az 4 sene içimize çekiyoruz. Belki bu saydığım şey okulun elinde değil ama sadece elinde olmayan şey bu, diğerlerini neden düzeltmiyor 4 senedir?

Yurtları çok güzel, İstanbul'da bu kadar güzel yurt bulunacağını sanmıyorum. Ama zorunlu olarak bu kampüste kalacak öğrenci sayısından dolayı fiyatları biraz daha gönüllerince koydukları ortadadır. Yurt sıkıntısını gidermek için belli sayıda öğrenci alsa okulumuzda hiç yurt sıkıntısı da kalmayacak, yurt fiyatlarında da faiş zamlar uygulanmayacak.

Buraya gelen öğrencilerin yaş aralığı 16-25, yani hepimizin enerji atma, eğlenme ihtiyacımız var. Okulumuz bu yönden sıfır değil ama on üzerinden en fazla 4 verilir. Aktif klübümüz az, ki bunun çoğu okul içinde. Okuldan çıkmak için bile faiş fiyatlar ödemek zorunda kalıyoruz. Anlamsız saatlerde servis olduğu için hadi deyince İstanbul'a da gidemiyoruz. Belli bir süre sonra okulda herşey tükeniyor bu yüzden . Deşarj olmayan bir öğrenci de ne kadar iyi derslerine konsantre olur, bu size kalmış bir soru.

Bizim okula ne kadar burslu olursanız olun, aile durumunuza iyi diyemiyorsanız gelmeyin. Gerçekten psikolojik sıkıntıya girersiniz. Almak isteyip alamazsınız, arkadaşlarınıza ayak uyduramazsınız, gereksiz gerilim yaşarsınız.

Okul fiyatları geldiğim 4 senenin 3ünde arttı ama geldiğimden beridir çalışma bursları yada teşvik bursları 1TL bile artmadı. Bunu da belirtmek isterim.

Amacınız hakketen "iyi bir eğitim alıyım, iyi hocalar göreyim, iyi referanslar alayım. Ha yemek, eğlence, sağlık, para artık bir şekilde hallederim; o kadar da önemli değil, o kadar sıkıntıya değer" ise bu okul hakketen çok güzel bir fırsat olacaktır size. Ama biraz öğrenci havasında üniversite okuyayım, gezeyim tozayım, ha puanımda İTÜ,Boğaziçi'ye tutuyor diyorsanız..koşa koşa onlara gidin.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

İyi günler..Ben sınavdan sanırım Onur Burslu programa kabul edilecek dereceyi aldım sanırım.Müh. bölümlerinde okumak istiyorum Sabancı üniv'de..Ancak gerek webde gerekse duyduklarım yıllardır hayalini kurduğum okuldan umut kesmeme neden oldu gibi.Yardımcı olursanız sevinirim.Okulun akademik anlamda eşinin olmayacağını (bu ülkede) hepimiz az çok biliyoruz.Ancak bulunduğu yer ve maddi konuda bayağı sıkıntılı gibi..Benim ortalama 800liram(bursum da dahil) olduğunu düşünürsek.Ve yurtta değilde okula yakın 4-5 kişi ev tutarsak yaşayabilme şansımız yok mu :(.Herkes zengin doğmuyo çok normal birşey.Ancak iyi bir eğitimde mi alamayacağım bunun için.Okuduklarım ve araştırdıklarım fikirlerimi bayağı etkiledi.Yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

Sabancı'nın eski tadı kalmadı arkadaşım. Bu çevrede 800 liraya 4-5 kişi çıkabileceğin bir ev yok. 800 liraya 2 kişilik evlere çıkarsın, araban yoksa servis parası verirsin. Yurtta da kalsan 800 lira yetmez. Ana sayfada yapılmış bir hesap var ona bak istersen.

Adsız dedi ki...

akademik ve imkan anlamında bence sabancı üniversitesi, hem koçun hatta bilkentin bile bir seviye üzerinde ama gel gör ki bunca yolu, denizi aşan sabancı üniv kendini bir kaşık suda boğuyor; yemekler düzenlenmeli(pahalı+kaliteli değil), yurt problemleri(yazın bir felaket;ulan bir ilaçlama yapın okula börtü böcek beraber yaşıyorsunuz) düzenlenmeli, yüksek fiyatlar düzenlenmeli(herşeye para kardeşim ama herşeye), istanbula uzak yol problemi çekebiliyorsunuz bir şansım daha olsaydı kesinlikle koç denerdim...

lorien dedi ki...

Bu okula 2004'te girdim ve şimdi master yapıyorum. O zamandan bu zamana neler değişmiş bir bakalım:

-9500TL olan dönem ücretleri 22000lere ulaşmış.

-Yurt ücretleri uçmuş, yurtlarda bir değişiklik yok. Hmm, aaa bi de bi de yüksek lisans yurtlarında sıra var ve öncelik (yurt) burssuz olanlara. Neden mi? Çünkü bursları yok diye çok mutsuzlar, ancak böyle avutulabiliyorlar. (sarkazm)

-Ulaşım fiyatları artmış, hizmet kalitesinde bir değişiklik yok.

-Internet 30-40 misli yavaşlamış, üzerine hızlı internet isteye para ile hizmet edilmeye başlanılmış. (evet, ücretsiz ve çok hızlıydı) (evet, burası türkiye'nin en teknolojik üniversitesi olacak güya)

-Lisans projelerinde bütçeler oldukça sınırlı. Henüz yüksek lisans yapmıyor ama araştırma yapmak istiyorsanız, allah kolaylık versin.

-2004'teki sistemde en düşük müh. puanı 330 iken 2006'da 290 olmuş, ve giderek düşmeye devam etmiş. Böylece kontenjan doldurulmuş, cepler bayram etmiş.

-Yani özetle yıllar boyunca hizmet kalitesi düştü ve fiyatlar arttı. İki süper film birden.. Hizmet kapasitesinde bir değişiklik yok. Değişen şey inanılmaz sayıda fazla öğrencinin alınması, gelenlerin çoğunun kendine pek hayrı olmaması.

-Herşey parayla. Senede 45milyar isteyen okul transkript bastırmak için de para istiyor.. ehe ehe...

-Spor salonu bir tadilata girdi ki, tadilat o tadilat, hey maşallah babam ya, okulun büyük kısmı göbek bağladı.

-Sosyallik diye birşeyimiz artık yok. Baya net yok - "0". Ancak okulun dışına gitmen lazım, o da nerden baksan 20dk.lık yol (en yakın yerler).

-Araba lastikleri bıçaklanıyor, annualy.

-Kediler köpekler yıllarca beslenip bağrımıza basılıp, sonra kanunsuzca uyuşturulup dağa bayıra bırakılıyor. Bu konuda çok tepkili insanlar var

-Otopark sorunu var. Üzerine 4 büyük otoparktan birinin yerine yeni bir bina kuruldu. Her ne kadar süper-fantastik iyi bir olay olsa da (SUNUM), otopark konusu havada kaldı.

-Hizmet veren birimler hizmet verdiklerinin farkında değiller. Çözüm sunmaktan çok sebep oldukları problemleri meşrulaştırma ve bahanelendirme çabasındalar. Yapılan diyaloglar polise yakaran "abi valla ben VCD satmıyorum yaw" kaçakçı tayfanın yaptığı şekilde

-Probleminiz olur, ustaca geçiştirilir, yönetimin umrunda olmaz. Bu bir haykırış değildir. Heyecanlı da değilim. Gerçekten 6 yıllık tecrübem böyle dedirtiyor. Kötü yönetilmek gibi bir lanete sahibiz sanırım.

+Lablar oldukça lüks. Akademide kafalar oldukça rahat. Yani yaşamaktan vazgeçerseniz hayat güzel aslında..

+Inovasyona verilen önem dilediğim kadar yüksek olmasa da yine de oldukça iyi.

+Fakültenin yönetim kadrosu oldukça iyi.

lorien dedi ki...

Bu okula 2004'te girdim ve şimdi master yapıyorum. O zamandan bu zamana neler değişmiş bir bakalım:

-9500TL olan dönem ücretleri 22000lere ulaşmış.

-Yurt ücretleri uçmuş, yurtlarda bir değişiklik yok. Hmm, aaa bi de bi de yüksek lisans yurtlarında sıra var ve öncelik (yurt) burssuz olanlara. Neden mi? Çünkü bursları yok diye çok mutsuzlar, ancak böyle avutulabiliyorlar. (sarkazm)

-Ulaşım fiyatları artmış, hizmet kalitesinde bir değişiklik yok.

-Internet 30-40 misli yavaşlamış, üzerine hızlı internet isteye para ile hizmet edilmeye başlanılmış. (evet, ücretsiz ve çok hızlıydı) (evet, burası türkiye'nin en teknolojik üniversitesi olacak güya)

-Lisans projelerinde bütçeler oldukça sınırlı. Henüz yüksek lisans yapmıyor ama araştırma yapmak istiyorsanız, allah kolaylık versin.

-2004'teki sistemde en düşük müh. puanı 330 iken 2006'da 290 olmuş, ve giderek düşmeye devam etmiş. Böylece kontenjan doldurulmuş, cepler bayram etmiş.

-Yani özetle yıllar boyunca hizmet kalitesi düştü ve fiyatlar arttı. İki süper film birden.. Hizmet kapasitesinde bir değişiklik yok. Değişen şey inanılmaz sayıda fazla öğrencinin alınması, gelenlerin çoğunun kendine pek hayrı olmaması.

-Herşey parayla. Senede 45milyar isteyen okul transkript bastırmak için de para istiyor.. ehe ehe...

lorien dedi ki...

-Spor salonu bir tadilata girdi ki, tadilat o tadilat, hey maşallah babam ya, okulun büyük kısmı göbek bağladı.

-Sosyallik diye birşeyimiz artık yok. Baya net yok - "0". Ancak okulun dışına gitmen lazım, o da nerden baksan 20dk.lık yol (en yakın yerler).

-Araba lastikleri bıçaklanıyor, annualy.

-Kediler köpekler yıllarca beslenip bağrımıza basılıp, sonra kanunsuzca uyuşturulup dağa bayıra bırakılıyor. Bu konuda çok tepkili insanlar var

-Otopark sorunu var. Üzerine 4 büyük otoparktan birinin yerine yeni bir bina kuruldu. Her ne kadar süper-fantastik iyi bir olay olsa da (SUNUM), otopark konusu havada kaldı.

-Hizmet veren birimler hizmet verdiklerinin farkında değiller. Çözüm sunmaktan çok sebep oldukları problemleri meşrulaştırma ve bahanelendirme çabasındalar. Yapılan diyaloglar polise yakaran "abi valla ben VCD satmıyorum yaw" kaçakçı tayfanın yaptığı şekilde

-Probleminiz olur, ustaca geçiştirilir, yönetimin umrunda olmaz. Bu bir haykırış değildir. Heyecanlı da değilim. Gerçekten 6 yıllık tecrübem böyle dedirtiyor. Kötü yönetilmek gibi bir lanete sahibiz sanırım.

+Lablar oldukça lüks. Akademide kafalar oldukça rahat. Yani yaşamaktan vazgeçerseniz hayat güzel aslında..

+Inovasyona verilen önem dilediğim kadar yüksek olmasa da yine de oldukça iyi.

+Fakültenin yönetim kadrosu oldukça iyi.

Adsız dedi ki...

Bu okulda uzatmalı olarak okuyan bir öğrenci olarak diyebilirim ki, eğer yurtta kalmayacaksanız asla ama asla bu okula gelmeyin. Okuldaki bir çok şey yurtta kalanlara hitap ediyor. Sabahın köründe kalkıp bir buçuk saatlik yolculuktan sonra derse gelen öğrenciden beklenenle, ders saatinden yarım saat önce kalkan öğrenciden beklenen aynı oluyor doğal olarak.

Okulu uzatmış olmam, okula daha geniş bir zaman diliminden bakmamı olası kılıyor ve ne yazık ki durum iyi değil. Her geçen yılla okul daha aç gözlü oluyor ama verilen hizmet bu aç gözlülüğü haklı kılmıyor. Bazı dersler insanda verilen paranın karşılığını alamama hissini fena halde yaşatıyor. Eğer bir dersin final ortalaması yüz üzerinden yirmiyse, sınıfın yarısı F alıyorsa ben burada kötü niyet sezerim. Taksit son ödeme tarihinin ocağın otuz biri olması bu sezginin ne yazık ki doğru olduğunu gösteriyor.

Şu anda bu okulla olan uzatmalı birlikteliğimi çabuk bir şekilde bitirmeye çalışıyorum. Korkarım geriye baktığımda Sabancı Üniversitesi kötü bir anı olarak kalacak.